Een goed begin is het halve werk

 

Deze lap tetst is best lang, maar wij willen jullie graag meegeven wat er allemaal in het korte leventje van onze "baby's" gebeurt voordat ze naar hun gouden mandje gaan. Tevens nemen we jullie mee hoe wij de pups helpen, zodat jullie een fijne stabiele Doodle of Toypoodle in huis krijgen. Samen met de moederhond voeden wij de pups op en zoals het spreekwoord luidt: opvoeding begint in de wieg!

 

Neonatale fase op de leeftijd van 0-2 weken

Zodra de pups op de wereld komen zullen zij gelijk bij hun mama willen drinken. Dit is een goed teken, want in de moedermelk zit biest. Biest wordt al aangemaakt tijdens de zwangerschap en in deze eerste moedermelk zit een hoog percentage antistoffen en voedingsstoffen zoals mineralen, vetten, energie en vitaminen. Hoe meer antistoffen de pups mee krijgen, des te beter dit voor hun is. Op latere leeftijd zullen zij hoogstwaarschijnlijk niet meer jaarlijks gevaccineerd te worden. Dit kan de dierenarts dmv een titerbepaling vaststellen. Titeren bij honden betekent "op maat vaccineren". Met een bloedonderzoek kijkt de dierenarts of de hond nog voldoende beschermd is tegen bepaalde ziektes. De hoeveelheid antistoffen in het bloed (de titer) is de maat voor de afweer van je viervoeter.

Vanaf dag 3 t/m dag 16 passen wij ook de ENS (Early Neurological Stimulation) en ESi (Early Sent Introduction) toe. Vroege neurologische stimulatie (ENS) omvat tast stimulatie, thermische stimulatie en blootstelling aan milde stressfactoren, die de stressreacties bij de puppy's verbeteren. Elke dag doen wij 's-ochtends vijf oefeningen die elk 3-5 seconden duren. Wij pakken de pups op en doen eerst het hoofdje naar beneden, dan het hoofdje omhoog en daarna op hun ruggetje. Mrt een watenstaafje kietelen we zo onder de voetjes en zetten ze daarna op een koude, vochtige handoek.

Pups hebben nog geen controle over hun eigen warmte regulering. De eerste 2-3 weken hangt er een warmte lamp in hun "bed". De oortjes en oogjes zijn nog niet geopend en horen en zien dus niks. Ze reageren wel op aanraking en hebben een super reukvermogen, maar ze brengen hun tijd voornamelijk slapend door. Aan het einde van deze 2 weken waggelen ze door de werpkist en gaan proberen te lopen. In deze periode  ontwikkelt hun centrale zenuwstelsel vrij snel. De andere voordelen zijn een snellere haargroei, verhoogde gewichtstoename, verbeterde ontwikkeling van motorische vaardigheden en het eerder openen van de oogjes. Het is bewezen dat tijdens deze neonatale fase de pup bloot te laten stellen aan milde stress, het aanzienlijk langdurige effecten kan hebben op het gedrags- en fysieke ontwikkeling van de pup op latere leeftijd. De pups zijn zelfverzekerder, onderzoeken meer (zoals snuffelen) en sociaal vaardiger. 

Zoals wij eerder al vertelde zijn de kleintjes volledig afhankelijk van hun neusje. Daar de oogjes en oortjes pas bij dag 12-14 open zullen gaan is dus geur (ESI) het enige wat de pups ervaren. Het vroeg introduceren van natuurlijke geuren, zoals kaneel, rozemarijn of leer, kan helpen op een gecontroleerde manier de pups hier kennis te laten maken. Het verbetert het reukvermogen op latere leeftijd en het zelfvertrouwen én de stabiliteit als volwassenen hond. Eventuele gedragsproblemen zullen op de lange termijn verminderen. Elke middag van dag 3 t/m 16 bieden wij de pups een nieuwe geur aan en houden bij hoe ze heel op reageren.

Ze krijgen bij een positieve reactie een + wanneer de kleine actief probeert de geur op te snuiven, een 0 bij een neutrale reactie wanneer de pup op geen enkele manier reageert en een - wanneer het pluizenbolletje het koppie wegdraait van de geur. Al deze vroege stimulatieoefeningen kunnen op de lange termijn enorme voordelen opleveren in hun ontwikkeling. Als de pup gebruikt wordt voor een dienstverlenende rol dan kan je de hond dus kennis laten maken met "werkspecifieke" geuren en de associatie met die geur vergroten, zelfs al op deze leeftijd. Wij zijn er dan ook trots op, dat 2 van onze pups opgeleid worden voor hulphond. Hopelijk volgen er meer.

Overgangsfase 2 – 3 weken

 Deze fase begint wanneer de oogjes open gaan, gevolgd door de oortjes. De moppies gaan nu reageren op geluid. Dit wordt ook wel "schrikken" genoemd. In deze overgangsfase ondergaan de pups behoorlijke veranderingen en neurologische ontwikkelingen. Tegen het einde van deze periode functioneren al hun zintuigen. Tijdens het opzettelijk laten "schrikken" van het nest gedurende deze tijd zullen de pups zich op een positieve manier gaan aanpassen aan stress en op de lange termijn zullen de prikkels op externe geluiden verlagen.

Bewustwordingsfase 4 – 5 weken

Inmiddels zijn de pups gewend aan hun nieuwe wereldje in onze woonkamer. Ze ervaren zintuigelijk waarnemingen wat overbelastend kan zijn, dus dingen moeten stabiel en constant blijven terwijl ze zich aanpassen. Negatieve ervaringen kunnen een grote impact hebben en wij gaan daar zorgvuldig mee om in deze periode. In deze fase zullen de pups beginnen te communiceren met hun broertjes en zusjes, elkaar in mond nemen, aan elkaars staart trekken en spelen met het speelgoed wat in hun omgeving ligt. Terwijl ze hun weg zoeken in de grote boze wereld zullen de pups zich voortdurend aanpassen aan hun nieuwe en voortdurend verbeterende zintuigen. In deze periode hebben de ukkies onze hondjes ook al ontmoet en zijn dus het socialiseren met andere honden al gewend.

6 weken en hun verdere toekomst

 Vanaf 5 weken wordt onderling geleerd hoe de boefjes zich sociaal gaan gedragen ten opzichte van hun broertjes, zusjes en andere soortgenoten. Zo wordt al spelenderwijs een soort ‘rangorde’ tussen de pups gevormd. Ze oefenen verdediging en vluchtgedrag en gaan elkaar heerlijk uitdagen. Voor ons altijd een genot om dit mee te mogen maken. Als het nodig is wordt de pup door de moederhond gecorrigeerd.

De nestbinding is groot maar gaat geleidelijk aan afnemen. Op de leeftijd van ongeveer 7 á 8 weken gaat de nieuwsgierigheid voor hun omgeving de overhand krijgen en wordt het tijd dat ze uitvliegen. De pups moeten in deze periode de kans krijgen om veel dingen te kunnen onderzoeken en in contact te komen met verschillende mensen, kinderen en dieren. Maar wel alles met rust, regelmaat en reinheid.